Select Page

Spelet spelas på en ishall som är cirka 61 meter lång och 30 meter bred. Det finns tre primära delar till isbanan. Den neutrala zonen, som innehåller en central cirkel där spelen börjar, är i mittområdet. Det finns anfalls- och defensiva zoner på båda sidor om den neutrala zonen, som bestäms av vilket lag som har pucken för tillfället. Det finns två cirklar för slutzoner och platser i varje attack- och defensiv zon. Målet är omgivet av en målveck, som är en halvcirkel. Tavlorna är placerade bakom målet.

Varje spelare kommer att ha sin egen hockeyklubba, såväl som skridskor och en mängd olika skyddsutrustning, såsom en ansiktsmask, hjälm, vadderade shorts, axelvaddar, armskydd och handskar. Eftersom de är i puckens skottlinje mycket oftare, kommer varje målbud att ha samma, men i en mycket tätare skala.

Maximalt 20 spelare kan tilldelas varje lag. Endast sex av de 20 spelarna får vara på rinken vid varje givet tillfälle. Resten kommer att användas som ersättare och kommer att kunna komma och lämna spelet vid behov. En målvakt och fem utespelare är bland de sex startande. Medan varje spelare kommer att tilldelas en position, kommer de att tillåtas resa runt isbanan som de vill. Detta gäller inte målanbudet, som måste hålla sig inom sin egen planhalva och inte passera den röda mittlinjen.

En ‘puck’ är en puck som slås av spelarna. Pucken är en stor, solid gummiartikel som väger cirka 6 uns. Pucken kan slås med en spelares pinne eller fot, men den kan aldrig vidröras av någon annan än målbudet.

Tre 20-minutersminuter utgör varje match. Varje gång spelet pausas stoppas matchklockan, och när tiden i varje period går ut är spelet över.

Poängsättning

En spelare måste slå pucken över mållinjen för att göra mål. De får göra det med vilken del av sin kropp som helst eller med sin käpp, men inte med sin hand. För att betraktas som ett mål måste hela pucken passera linjen. Mållinjen i professionella ligor som NHL har en sensor som känner av när pucken helt har passerat linjen. Domarnas beslut beaktas i amatörligor.

Ishockeybestämmelser

  • Spelet börjar med en face-off i mittcirkeln. Domaren kommer att släppa pucken mellan två motståndare, som sedan kämpar om positionen för sitt lag. Efter en paus i någon av de attackerande eller defensiva face off-zonerna kan en faceoff användas för att starta om spelet.
  • För att vinna pucken från sin motståndare kan spelare använda fysisk kraft. Kroppskontroll är tillåten bak och över axelhöjd, men det är inte tillåtet fram.
    Spelare som har åtalats för en mindre straff kommer att behöva lämna isen i två minuter, under vilken tid deras lag
  • kommer att reduceras till fem spelare. Om den andra sidan gör ett mål inom dessa två minuter kan spelaren omedelbart återvända till isen.
  • Att snubbla en motståndare med sin pinne, hålla med sin pinne eller händer, haka med sin pinne eller kroppskontrollera en spelare utan puck är alla mindre straff.
  • En spelare som begår en stor straff kommer att dras från isbanan i upp till 5 minuter. Att slåss, orsaka stora skador på rivaliserande spelare eller begå mindre förseelser är exempel på dessa.