Select Page

Ishockeyregler

När du väl förstår några grundläggande regler och övningar blir världens bästa och mest underhållande spel enkelt att följa. Här är en snabb sammanfattning av de viktigaste ishockeybestämmelserna!

Lägger min hand på pucken och stänger den

Varje spelare som fångar en puck, exklusive målvakten, måste omedelbart slå eller lägga tillbaka den på isen. En två-minuters minderårig kommer att åläggas varje brott mot denna regel.

Faceoffs

På isbanan intar alla spelare positioner runt en av fem vända cirklar. Under matchen är endast två spelare tillåtna i cirkeln. Orsaken till det senaste spelstoppet avgör platsen för matchen.

Försening i spelet

En tvåminuters mindre straff för spelförsening kommer att tillämpas på följande åtgärder:

 • Att skjuta eller slå pucken utanför spelområdet med avsikt
 • Förskjutning av målet från dess vanliga plats med avsikt
 • Efter att ha mottagit en varning från en funktionär, underlåtit att tillhandahålla rätt antal spelare på isytan eller göra ett olagligt byte
 • Använda en hög pinne för att spela pucken
 • Spelet kommer att stoppas och en faceoff kommer att hållas om en motståndare slår en puck ur luften med en pinne högre än axelhöjd. Ett mål som gjorts av en puck som krockade med en klubba som var högre än ribban avvisas.

Lägger is på pucken

När en spelare på sitt lags sida av den röda mållinjen skjuter pucken hela vägen ner på isen och den korsar den röda mållinjen när som helst, kallas det icing (annat än målet). När lag är lika styrka eller på powerplay är isbildning inte tillåten. Spelet stoppas och pucken återförs till den motsatta änden av isen för en face-off i det felande lagets zon. Processen att isa pucken är inte känd som:

 • Även om målvakten inte rör pucken, lämnar han vecket för att spela pucken.
 • Om en funktionär beslutar att pucken kan ha spelats av en motståndare innan den passerade den röda mållinjen,
 • Om en tjänsteman tror att det förekom ett passningsförsök, kan han avstå från icing call.
  Offsides
 • Varje medlem av det anfallande laget som föregår pucken över det defensiva lagets blålinje anses vara offside. Platsen för spelarens skridsko, inte hans klubba, är det som avgör resultatet. Spelaren är offside om båda skridskorna är ovanför blålinjen före pucken. Han är onside om han bara har en skridsko över blueline och en på den.

Över tid

En fem minuters sudden-death extra session kommer att spelas om en ordinarie match avslutas med oavgjort resultat. Om matchen fortfarande är oavgjord efter övertidens slut avgörs matchen genom straffläggning. Det blir inga skjutningar i slutspelet och extrapass kommer att vara 20 minuter långa.

Påföljder

Efter domarnas bedömning kan spelare som bryter mot spelreglerna bestraffas. Det finns tre typer av straff: mindre, större och tjänstefel. Spelare måste avtjäna två minuter i utvisningsbåset för en mindre straff medan deras sida är korthänt. Om det andra laget gör mål under powerplayet kommer en mindre straff att avtjänas. En spelare måste tillbringa fem minuter i utvisningsbåset för en stor utvisning, som upphör först vid slutet av den perioden. Påföljder för felaktigt uppförande varierar i längd.

Skott från utvisningsbåset

När en spelare trycks ner bakifrån vid ett utbrytarmåltillfälle eller när nätet avsiktligt störs av en motståndares målvakt eller försvarare, ges ett straff.

Leker med makt

Eftersom en spelare avtjänar en straff har den ena sidan fler spelare på isen än den andra. En straffläggning kommer att äga rum om en match under ordinarie säsong slutar oavgjort efter övertidsspel. En straffläggning är en serie straffslag där varje sida ges tre alternativa chanser att göra mål. Om lagen fortfarande är oavgjorda efter tre försök, kommer skjutningen att fortsätta med alternerande skott tills ett lag inte lyckas utjämna det andras insats. Ett mål kommer att tilldelas vinnaren av straffläggningen.