Select Page

Linjerna och prickarna på ishockeyytan. Som ett resultat har varje rad ett syfte. Vi går igenom det med dig.Två blå linjer separerar isen i tre halvor. Ditt mål är i den defensiva zonen, medan motståndarens mål är i anfallszonen. Den neutrala zonen ligger i mitten.

Den röda mållinjen är placerad runt målen. Du kan spela bakom målen i hockey, men inte i den blå halvcirkeln som kallas vecket. I den neutrala zonen hittar du domarvecket. Det finns åtta röda fläckar på isen, varav fyra har cirklar. Face-off-zoner är vad de kallas. Pucken kommer att placeras i närmaste faceoff-zon när handlingen blåses död.

Påföljder

Att slåss är vanligt inom ishockey. Detta är en spännande del av spelet för lekmannen. Spelet kräver mycket fysisk kontakt. Att kontrollera din motståndare är lagligt och taktiskt fördelaktigt. Fisticuffs resulterar normalt i 5 minuters straff för båda inblandade parter.

Det finns strikta riktlinjer för att säkerställa att saker och ting inte går utom kontroll. Vi har sammanställt en lista över de viktigaste straffen.

Offside är den mest avgörande regeln. Om du eller en lagkamrat korsar den blå linjen före pucken när du går in i anfallszonen, blir handlingen död och en faceoff hålls i den neutrala zonen.

 • Spelare får använda sina skridskor för att spela pucken, men de får inte sparka in pucken i mål.
 • Hockeyklubban är ett annat känt regelbrott. Pinnens ände bör aldrig hållas ovanför axlarna.

Att snubbla, krysskontrollera och kroka är också regelbrott. Straff varar vanligtvis i två minuter, men de kan vara upp till tio minuter. Under denna period har laget tappat en spelare. Ett maktspel är termen för denna tidsperiod. Om den andra sidan gör ett mål under denna period, får spelaren som bestraffats återvända till matchen.

Straffet bestäms av påföljden. Förbrytaren kan straffas i upp till tio minuter, eller så kan han eller hon kastas ut från spelet och hindras från att delta i framtida matcher.

Encyklopedin för ishockey

Följande är några av de mest använda hockeytermerna:

Efter ett spelstopp kastar domaren in pucken i en av de flera face-off-cirklarna. De två spelarna som kommer att tävla i face-off är placerade mittemot varandra. Båda lagen tävlar om puckkontroll.

En tunn lång blå linje går bakom varje mål, medan en röd linje går över mitten av isbanan. Icing uppstår när en puck skjuts bakom den röda linjen och korsar den tunna blå linjen i offensiv zon utan att träffa en pinne. Den defensiva zonen har då en face-off. Om ett lag är shorthanded har de möjlighet att isa pucken utan att det kallas ising.

 • Straffslag: Den utlösta spelaren ges en en-mot-en-möjlighet med motståndarens målvakt. När en spelare får en klar chans till ett mål men blir fälld för att sabotera sin chans, utropar domaren en straffläggning. På en utbrytning händer detta vanligtvis när en släpande försvarare trippar forwarden. När följande krav är uppfyllda utropas ett straffslag:
  Felet begås inte i defensiven.
 • Pucken är på det felaktiga spelet.
 • Bakifrån attackeras spelaren.
 • Offensiven omintetgjorde en klar målchans.
 • Mellan den skadade spelaren och målvakten finns det inga människor.
 • Följande regler gäller när ett straffslag utropas: Endast den spelare som fällts har möjlighet att skjuta.
 • På isen är endast spelaren och målvakten tillåtna.
 • Målvakten får inte lämna fältet förrän pucken har spelat mitt på isen.
 • Det finns bara ett skott tillgängligt.

Över tid:

Om båda lagen är oavgjorda i slutet av ordinarie, kommer en 5-minuters sudden death-förlängning att spelas. I NHL är övertid en tre-mot-tre-match. Laget med det första målet vinner. Om det inte finns någon vinnare kommer det att bli en shootout. Ligor har en mängd olika regler.

Slutspel: I slutspelet tävlar de bästa lagen i en turnering för att avgöra vem som är bäst. Det finns 16 klubbar i NHL-slutspelet. Den bästa Western Conference-klubben möter den fattigaste Western Conference-truppen i åttondelsfinalen. Slutspelet är formatet bäst av sju. För att fortsätta måste ett lag vinna fyra gånger.