Select Page

Ishockey

Ishockey i Nordamerika

När många nordamerikaner tänker på Kanada tänker de på ishockey. Men hockeys ursprung går faktiskt tillbaka till Nordeuropa i Storbritannien och Frankrike. Även om hockeysporten faktiskt går tillbaka till det antika Egypten och Grekland, går det tidigaste beviset på ishockey bara cirka 500 år tillbaka. Det finns spekulationer om att de som spelade hockey justerade sporten så att de kunde spela den under de kalla och isiga vintermånaderna. Ordet hockey kommer förmodligen från det franska ordet “hoquet” som betyder “böjd pinne” eller “herdens skurk”.

Ishockeys historia från tidig början till nuvarande

Ishockey kom först till Nordamerika med hjälp av brittiska sjömän som kom till Nova Scotia. De organiserade lag och spelade varandra. Ungefär samtidigt började studenter vid McGill University i Montreal också spela hockeyspel. Så småningom bildades en liten ishockeyliga i Ontario med fyra lag. Det fortsatte att växa och snart spelade klubbar från flera olika städer och städer mot varandra. Lord Stanley från Preston, den engelska generalguvernören, kände till dessa tidiga spelares och lags skicklighet och hade en speciell silverskål skapad för att tilldela det bästa amatörhockeylaget. Detta var början på Stanley Cup.

När ishockey först spelades som ett riktigt organiserat sportlag hade 9 spelare, sedan antogs ett lag med 7 spelare med 2 defensiva spelare, två forwards, en målvakt och en “rover” som spelade hela banan.

1904 bildades den första professionella ishockeyligan i Michigan. Den upplöstes 3 år senare. Tre år efter det bildades National Hockey Association och Pacific Coast League. I slutet av första världskriget 1917 blev NHA National Hockey League och i slutet av 1920 -talet upplöstes Pacific Coast -ligan och National Hockey League som vi känner den idag började. De använde också laget med 6 spelare. I början var det bara 10 lag.

North American Hockey Academy

Tro det eller ej, det var inte förrän i slutet av 1950-talet som en målvakt bar mask för första gången-även efter det gjorde de flesta spelare som bar dem för att skydda en skada. Nu är hjälmar, ansiktsmasker och skyddsutrustning standardutrustning.

Med 30 lag i 6 divisioner i hela USA och Kanada har hockey blivit en respekterad sport och en fanfavorit. Med snabba och spännande action bör du ta en titt.