Select Page

Tre 20-minuterssegment utgör varje match. Varje gång uppspelningen pausas stannar klockan, vilket betyder att varje sekund räknas.

Ishockeylag

Varje lag kan ha maximalt 20 spelare, inklusive två målvakter, på isbanan vid varje givet tillfälle, men endast sex spelare från varje sida kan vara på isen samtidigt. När som helst under spelets gång kan byten göras.

I ishockeyspel är spelzonerna indelade i tre kategorier.

En uppsättning röda och blå linjer går över isen. Isen är uppdelad i två halvor av den röda (mitten) linjen, medan de blå linjerna delar upp den i tre lika stora “zoner”: en försvarszon, en neutral zon och en anfallszon.

Ishockeybestämmelser

I ishockey finns det bara två viktiga regler:

Offside: En anfallande spelare förklaras offside om han eller hon når den motsatta försvarszonen (utpekad av den blå linjen) före pucken. Spelet kommer att avbrytas och en face-off kommer att hållas i den neutrala zonen om detta inträffar.

Isbildning uppstår när en spelare slår pucken över det andra lagets mållinje från hans eller hennes egen planhalva utan att den studsar av eller kommer i kontakt med en annan spelare (inklusive en målvakt). Om detta inträffar kommer spelet att stoppas och pucken kommer att återföras till där den passerades utan att ett mål tilldelas.

I ishockeyspel är det domare som har hand om spelet.

Domaren (som bär ett rött armbindel) är ansvarig för spelet och fattar alla slutgiltiga beslut. Linjemän, som är intresserade av offside, och måldomare, som kontrollerar om pucken har passerat mållinjen, hjälper domaren.

Inom ishockeyn är det mycket fysisk kontakt.

På grund av de många kroppsträffarna och andra fysiska kontakter som sker på isen, har ishockey fått ett rykte som en aggressiv sport på elitnivå – men det är inte en gratis för alla där spelare kan göra vad de vill. Kontakt från sidan och framifrån är tillåten, men målmedveten kontroll (bromsa eller hindra en motståndare) bakifrån kommer nästan alltid att resultera i straff.

Armbågning, laddning, användning av hög pinne och att kontrollera en motståndare med stavens skaft är alla förbjudna, liksom att snubbla motståndare och tvinga spelare att komma i kontakt med rinkens väggar. På grund av det snabba tempot i spelet händer många av dessa saker, och det är upp till domaren att avgöra om ett brott har inträffat och om en straff ska verkställas.

Inom ishockey kallas straffar för “straff”.

Mindre straffar, som normalt leder till att en spelare skickas ut i två minuter, till större straffar, som döms ut för mer betydande fysisk kontakt som slagsmål, varierar från mindre till större straffar. En allvarlig straff kan resultera i en permanent avstängning av den skyldige spelaren.