Select Page

Förutsättningar och prestation i ishockey

Den traditionella långkjol som kvinnor använde som uniform medan de spelade var också hennes innovation. På grund av det största stöd som visades började fler och fler kvinnor engagera sig. År 1990 blev hockeylag med exklusiva kvinnliga medlemmar vanliga, klädda i långa kjolar, eftersom detta ger dem fördelen med målvakt. Under denna tid fanns det inga skyddskuddar eller hjälmar för att dämpa deras fall och förhindra skador. Det var 1899 på Rideau skridskobana som den första tävlingen mellan två damlag dokumenterades.

1920 är de långa kjolarna fortfarande populära klänningar för kvinnor. Det var under denna tid som den första ishockeypokalen i Kanada tävlas av damlag. Pokalen är Lady Meredith Cup, efter dess donator, Lady Meredith, som är kusin till personen som donerade Allan Cup för amatörishockey för män.

Ny satsning på Dam- och flickhockey

Ishockey för kvinnor deltog i vinter -OS 1998, som hölls i Japan. De översta positionerna fick US (guldmedalj), Kanada (silvermedalj) och Finland (bronsmedalj). År 1999 organiserades National Women’s Hockey League men upplöstes senare efter säsongen 2006 till 2007. Detta gav plats för Canadian Women’s Hockey League och Western Women’s Hockey League.

Spelet i damhockey skiljer sig något från herrarnas för vissa regler och förordningar. I kvinnors hockeykropp anses kontroll automatiskt vara ett straff på grund av den relativt mindre massan av kvinnokroppen. I vissa tävlingar är dock kroppskontroll tillåten och det är domarnas beslut att döma straffet. Kvinnor måste också bära helmask för att förhindra ansiktsskador.

Läs också Hur kan du vara Pro Ishockeyspelare