Regler för målvakter i innebandy

Regler för målvakter i innebandy

Regler för målvakter i innebandy

I de allra flesta lagsporter skiljer sig reglerna ganska mycket åt beroende på om du är utespelare eller målvakt. Så är även fallet i innebandy. Som målvakt i innebandy finns det en del regler du måste gå efter som inte utespelarna behöver göra.

Utrustning

Som i de flesta lag- och bollsporter får målvakten ta lite mer stryk än de övriga spelarna. På grund av detta ställs det därför lite mer krav på målvakternas utrustning än de övrigas.

 

Några av de sakerna som måste/bör bäras är bland annat målvaktströja, särskilda byxor, knäskydd och en målvaktshjälm. Knäskydden är inte minst viktiga för en målvakt då en hel del av spelet sker på just knäna.

 

Målvaktshjälmen skyddar huvud och käke, samtidigt som ett galler över ansiktet ger skydd, samtidigt som det låter målvakten följa spelet med ögonen ordentligt. Vad gäller skydd för händerna får endast tunna handskar bäras. Handskar som är skrymmande, som man kan se i ishockey och i rinkbandy, är förbjudet.

 

En annan regel som gäller målvakterna, är att dennes dräkt måste ha en annan färg än utespelarnas.

 

Målvakten får inte bära klubba.

Frislag

En målvakt kan orsaka frislag till motståndarlaget om denne inte håller sig till vissa regler. Regler för målvakten, som kan leda till frislag för motståndarlaget, är bland annat dessa:

 

  • Om målvakten kliver utanför sitt målområde vid utkast.
  • Om målvakten kastar eller sparka bollen över halva plan. Det här gäller dock endast om bollen flyger ”direkt” över mittlinjen. Tar bollen i spelare, sarg, eller golv är det okej enligt regelverket.
  • Om målvakten håller i bollen längre än tre sekunder.
  • Om målvakten tar emot en passning för andra gången från medspelare, där bollen inte varit över mittlinjen eller rört en motståndare innan.

 

Utvisningar

I de fall som målvakten i en innebandymatch får 2 minuters utvisning, är det upp till lagets kapten att bestämma vem i laget som ska sitta av straffet. Vid 5-minutersutvisningar är det dock målvakten själv som måste sätta sig på bänken.

 

Om laget inte har någon andramålvakt på plats får de 3 minuter på sig att sätta på målvaktsutrustning på en utespelare. Efter avsutten utvisningstid får målvakten inte komma in i spelet igen förrän ett avbrott i spelet sker.