De mest framgångsrika innebandylagen

De mest framgångsrika innebandylagen

De mest framgångsrika innebandylagen

Innebandy är en sport som växer sig allt starkare i Sverige. Genom åren har publiksiffrorna växt, och i dagsläget har sporten ett av de 10 högsta publiksnitten i landet.

 

Då sporten bara växer mer och mer i popularitet, ses också ett allmänt ökat intresse kring innebandy och dess lag. Men vilka lag är det som egentligen är mest framgångsrika?

 

IBK Lockerud

IBK Lockerud har kanske sett sina bästa dagar, men under 90- och 80-talet nådde det här laget stora framgångar. Laget har blivit svenska mästare hela 5 gånger, fler än något annat lag, men spelar idag i divsion 1.

 

Klubbens damer innehar också rekordet för flest SM-guld genom tiderna (4 st.).

 

Storvreta IBK

Storvreta IBK, från Storvreta utanför Uppsala, är i dagsläget Sveriges fjärde största innebandyklubb – och framgångarna duggar tätt. Laget närmar sig IBK Lockerud historiska rekord om 5 SM-guld, men är inte där riktigt än.

 

I medaljskåpet hittills kan 4 guld, 2 silver och 5 bronsmedaljer räknas. Med lagets landslagsspelare i spetsen får vi kanske se Storvreta tangera IBK Lockeruds rekord i säsongen som kommer?

 

Warberg IC

Warberg IC utmärker sig genom att de aldrig har spelat i någon annan serie än i Sveriges högsta division – Svenska Superligan. Klubben har fostrat och varit hem åt många stora innebandyspelare, inte minst stjärnor som Mathias Larsson, Petersjögren och Kimmo Eskelinen.

 

Precis som Storvreta kan Warberg stoltsera med fyra SM-guld i medaljskåpet. Frågan är om det blir Storvreta eller Warberg som först tangerar Lockeruds länge hållna rekord?

 

AIK

Kanske inte det allra mest framgångsrika laget inom sporten – men för att vara ett så förhållandevis ungt lag (bildades 1996) har framgångarna inte låtit vänta på sig. Sedan år 2000 har laget spelat i högsta divisionen, vunnit två SM-guld, två SM-silver och blivit trefaldiga europacupmästare.

 

AIK, som generellt sett har en hög publik i alla sina sporter, har även uppmärksammats för ett högt publiksnitt gällande deras innebandylag. I SM-finaler och i vissa öppningsmatcher har de spelat på stora arenor, så som Globen och Hovet.

 

Haninge IBK

Haninge IBK är kanske inne i en liten svacka just nu – men under åren kring millennieskiftet dominerade de svensk innebandy. 1999, 2000 och 2001 tog de hem seriespelet i Superligan. 2002 och 2003 vann de europacupen.

 

Under de här starka åren fick många av Haninges spelare prestigefulla utmärkelser, inte minst målvakten Mårten Blixt, som blev utnämnd till ”årets målvakt” 99/00 och 00/01.