De bästa innebandyspelarna genom tiderna

De bästa innebandyspelarna genom tiderna

De bästa innebandyspelarna genom tiderna

Innebandy är en sport som historiskt sett varit störst i Sverige, även om den snabbt växer sig stark i andra länder. Den absoluta majoriteten av de innebandyspelare som någon gång kallats ”världens bästa”, eller på annat sätt varit mycket framstående, är därmed svenskar.

 

Bland gemene man i Sverige finns det dock ändå en ganska liten kunskap vad gäller duktiga innebandyspelare. Medan alla vet vilka Tomas Brolin och Zlatan är, är det inte lika många som är bekanta med Magnus Augustsson och Anders Hellgård.

 

Niklas Jihde

Niklas Jihde är kanske den innebandyspelare som är kändast för svenska folket. Då främst inte för sina insatser på planen, utan snarare för vad han har gjort i tv-rutan som reporter och programledare.

 

Meriterna från innebandykarriären är dock inget man skojar bort – i medaljskåpet finns bland annat 5 VM-guld och 4 SM-guld. Han har också kommit på en förstaplats i poängligan vid 6 olika tillfällen.

 

Andra rekord han innehar är att bland annat:

 

  • Först att nå 600 poäng i Superligan
  • Flest poäng gjorda i det svenska landslaget (139)

 

Magnus Augustsson

Magnus Augustsson är en spelare som Niklas Jihde själv kallat för idol. Under tidiga 00-talet och sen 90-talet dominerade han svensk innebandy mycket kraftigt enligt många, inte minst enligt Niklas Jihde själv.

 

Den framgångsrika klubben Pixbo Wallenstam var hem åt Augustsson i flera år, varifrån han värvades efter en mycket framgångsrik säsong 2002. Nästa klubb skulle komma att bli IBF Älvstranden (dock efter ett års avstängd på grund av konflikter mellan de olika klubbarna).

 

Sedan dess har ha spelat i både Mölnlycke och återvänt till Pixbo Wallenstam. Efter ett år i Lindome IBK valde han att lägga klubban på hyllan.

 

Anders Hellgård

Anders Hellgård är en annan spelare som många av anses vara den bäste genom tiderna. Något han uppmärksammats för är sitt passningsspel och sitt spelsinne, snarare än sina rent fysiska färdigheter.

 

Även Hellgård spelade i Pixbo Wallenstam, precis som Augustsson. Bland meriterna finns 5 VM-guld och utmärkelsen Player of the Year 05/06 och 06/07.

 

Hellgård är en spelare som även han har hyllats starkt av Niklas Jihde. Bland annat han rosas han för sin vinnarskalle, sina framspelningar och sitt passningsspel som han sköter från sin centerposition.