Innebandyns historia

Innebandyns historia

Innebandy är en sport som härstammar från Sverige, och är en av landets mest populära sporter i dagsläget. De flesta behöver nog ingen närmare presentation kring själva sporten – men hur ser egentligen dess historia ut?

 

Första klubben grundades

Sedan slutet av 60-talet har innebandy, i någon form, spelats i Sverige. Från början fungerade innebandy som en lite mer lekfull träningsform för bandyspelare (som är en betydligt äldre sport).

 

1979 grundades dock den första innebandyklubben i Sverige – Sala IBK. Det här anses också vara startskottet för innebandy som en ”egen”, och mer organiserad, sport. Ryktet om klubbens födelse spred sig, och så småningom reste lag från alla Sveriges håll och kanter för att spela innebandy i Sala.

 

Det var här som innebandyn verkligen började formas. Innan hade sporten spelats med ett varierande antal spelare, regler och redskap. Det var nu dags att bilda en organisation (Svenska Innebandysällskapet) som skulle se efter sporten.

 

Första mästerskapet och förbundsbildande

Inte långt senare – 1980 – var det dags för det första riksmästerskapet i den nya sporten. Värd för den 18 lag stora och TV-sända turneringen var Västerås, där det skånska laget JiTe tog hem segern.

 

Svenska Innebandysällskapet var den organisation som hade skött om innebandyn som sport fram tills mästerskapet. Christer Gustafsson, som hade bildat Sala IBK, verkade också inom den organisationen.

 

När ett bildande av ett specialförbund skulle ske, blev Crister Gustafsson kontaktad av András Czitrom från Vallentuna. András hade då utforsat möjligheterna att låta innebandyn vara en del av Svenska Bandyförbundet, men mötts av ett negativt besked. Istället var det Svenska Landhockey förbundet som skulle komma att samarbeta med innebandyn.

 

Resultat blev Svenska Innebandyförbundet (SIBF), där tidigare nämnda Crister Gustafsson valdes till ordförande.

 

Första årsmötet

Första årsmötet skedde 1982 och palts var Fleminggatan i Stockholm. Den dåvarande ordföranden för Svenska Landhockeyförbundet, Bo Carlsson, räckte då över en tusenlapp till SIBF. Betydelsen var symbolisk, och skulle markera den definitiva starten för SIBFs verksamhet.

 

 

Andra stora händelser

  • 1984 fanns det över 100 svenska aktiva innebandyföreningar.
  • 195 valdes innebandyn in till Riksidrottsförbundet.
  • 1990 fanns över 1 000 aktiva innebandyföreningar i Sverige
  • 1996 hölls den första VM-finalen i Innebandy