Innebandy i Sverige

Innebandy i Sverige

Innebandy är en av de största sporterna i Sverige, och faktiskt den största inomhusidrotten idag. En stor del av dagens generation, och generationer tillbaka, har växt upp med att lattja med klubborna på skolgården.

 

Innebandyn har minst sagt en stabil plats i Sverige idag, både när det kommer till skolgårdar, idrottsliv och antalet utövare.

Föddes under 70-talet

Innebandyn föddes under 1970-talet efter att populariteten växt explosionsartat på fritidsgårdar runt om i landet. Sala IBK var den första innebandyklubben någonsin, och klubben var drivande när ett riktigt förbund skulle bildas.

 

1981, när Svenska Innebandyförbundet bildades, närvarade 15 föreningar vid det första mötet. Idag finns över 120 000 licensierade spelare och föreningarna är betydligt fler än 15.

 

Sverige ledande

Föga förvånande är Sverige den innebandynation som det tveklöst gått bäst för i internationella sammanhang. Många nationer runt om i världen försöker att konkurrera med Sverige, och de länder som anses vara närmast idag är Finland, Tjeckien och Schweiz.

 

Tittar man på rena siffror är dominansen total. Ett exempel är att svenska herrlandslaget aldrig har placerat sig sämre än en andraplats i VM. Sedan 1996 har Sverige tagit 8 guldmedaljer och 2 silver (Innebandy-VM arrangeras vartannat år).

 

Givetvis ligger stora delar av förklaringen i antalet spelare. Som tidigare nämnt finns det idag över 120 000 licensierade spelare i Sverige, medan länder som Finland (ca 41 000), Schweiz (29 000) och Tjeckien (29 000) fortfarande är en bit efter.

 

Största svenska klubbarna

År 1981 var antalet klubbar i Sverige 35 – Idag finns 940. Vissa klubbar är lite mindre, medan andra fostrar riktigt många nya innebandyspelare. De största klubbarna i dag, sett till antalet spelare, är:

 

  • Täby Fc – 2075
  • Linköping IBK Ungdom – 1059
  • Hässelby SK IBK 934
  • IK Zenith – 912
  • Värmdö IF 876

 

De här klubbarna är inte dem som är störst när det kommer till spel i de högsta divisionerna, men i antalet spelare.

 

Svenska innebandyförebilder

Innebandyspelare har kommit, och innebandyspelare har gått. Några av dem har etsat sig fast i svenskarnas minne på grund av sina insatser på planen. En av de mest kända spelarna är troligtvis Niklas Jihde, som även har setts en hel del i tv-rutan som reporter och programledare.

 

Andra namn som inte tycks glömmas bort är Magnus Augustsson och Anders Hellgård.